allochtonen onderwijsDe jongerenwerkloosheid is een van de grootste problemen van de hoofdstad. Daar zijn verschillende Brusselse politici het over eens in een debat in Terzake. “De bron van de jongerenwerkloosheid ligt bij de Franstalige gemeenschap”, zegt Didier Reynders (MR).

De jongerenwerkeloosheid is een zeer zware uitdaging”, zegt kersvers Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS, kleine foto) in een debat in de Brusselspecial van Terzake. Als kind van een “gemengd gezin” met zowel een Frans- als een Nederlandstalige ouder is hij grote voorstander van een grotere talenkennis. “Iedereen moet twee- of zelfs het best drietalig zijn.

Zijn liberale collega – en volgend jaar wellicht zijn belangrijkste uitdager voor de minister-presidentsstoel – Didier Reynders, is het daarmee eens. “De jongerenwerkloosheid in Brussel is een echte ramp. De bron daarvan ligt bij de Franstalige gemeenschap. Er zijn veel jobs in Brussel, maar niet voor de Brusselaars, want er zijn te weinig gekwalificeerde Brusselaars. De Franstaligen moeten meer doen voor het onderwijs.”

Volgens Ben Weyts (N-VA) – zelf geen Brusselaar, maar wel inwoner van de rand rond de hoofdstad – hoopt dat daar verandering in komt. “Als het in Brussel regent, dan miezert het in de rand.” De problemen in verband met werkloosheid zijn volgens hem het gevolg van 20 jaar PS-beleid. “Wanneer gaat de Franse gemeenschap dezelfde bijdrage leveren als de Vlaamse”, vraagt de Vlaams-nationalist zich af.

Guy Vanhengel (Open VLD) heeft geen zin om de zwarte piet door te schuiven. “Iedere partij heeft al deelgenomen aan het bestuur in Brussel”, zegt hij daarover. Hij is wel zichtbaar blij dat zijn Franstalige collega’s het onderwijsprobleem erkennen. Hij wil de opleidingen verbeteren en daarvoor moeten “beide gemeenschappen inspanningen leveren”.

Vervoort: “Inburgering verplichten”

Vervoort herhaalt daarnaast zijn voorstel van begin deze week om inburgering verplicht te maken in Brussel. Zijn partij was tot nog toe daar hevige tegenstander van. Vervoort haast zich wel door te benadrukken dat dit voorstel enkel voor Brussel bedoeld is en dat inburgering iets anders is in Brussel dan in Wallonië of Vlaanderen. “Het is geen cultureel probleem, het is een taalprobleem.”

Reynders is blij dat de Brusselse PS eindelijk de inburgeringskaart trekt. “Wij vragen dat al jaren, want in sommige Brusselse wijken is er werkelijk een sociale tijdbom.”

 Bron : http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/130508_brussel_terzake