Groepsverkrachtingen, waarbij een slachtoffer door meerdere daders wordt misbruikt, zijn in België geen uitzondering. Jaarlijks vinden er tussen de 230 en 300 plaats. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vrijgaf na een parlementaire vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang) en waarover De Morgen bericht.

Het aandeel van de geïmporteerde medeburger is aanzienlijk.

In het antwoord op een parlementaire vraag gaf Milquet een overzicht van het aantal groepsverkrachtingen dat plaatsvond tussen 2007 en 2011. Vorig jaar registreerde de politie 232 groepsverkrachtingen, de jaren voordien telkens rond de 250. In 2007 werd er het hoogste aantal genoteerd: 293. Dat zijn er gemiddeld meer dan vijf per week.

Uit de cijfers blijkt ook dat een opvallend hoog aantal verdachten nog minderjarig is. In 2011 waren dat er bijvoorbeeld 25 (tegenover 73 meerderjarigen). Vrouwen zijn in veruit de meeste gevallen het slachtoffer.

Vaak worden groepsverkrachtingen in verband gebracht met de zwarte stadsbendes in Brussel. In Antwerpen is vorig jaar nog een man veroordeeld tot vijf jaar cel voor een groepsverkrachting. Samen met twee minderjarigen had hij een meisje van veertien dronken gevoerd en meermaals verkracht.

Naast de groepsverkrachtingen blijft ook het aantal ‘gewone’ verkrachtingen op een hoog niveau. In ons land vonden er vorig jaar 3.024 plaats. Ook de jaren voordien waren dat er telkens meer dan drieduizend per jaar.