De allereerste president, George Washington, kreeg eind de 18de eeuw 25.000 dollar per jaar. Tegenwoordig krijgt een president een salaris van 400.000 dollar per jaar, een onkostenvergoeding van 50.000 dollar per jaar, een reisvergoeding van 100.000 dollar en 19.000 dollar voor andere representatiekosten (‘entertainment’).

Wonen

Daarbij komen een aantal voordelen. Ten eerste kan de president (gratis) beschikken over tweeambtswoningen. En die zijn niet de minste: het Witte Huis telt maar liefst 132 kamers, 32 badkamers, een bioscoop, een bowlingbaan, een biljartkamer, tennisvelden en meer van dat fraais. Het buitenverblijf Camp David ligt in de bergen van Maryland en is uiteraard ook voorzien van alle comfort.

Hij krijgt in deze residenties de hulp van een klein legertje persoonlijke assistenten, tot een persoonlijkekok toe.

Transport

Ook het vervoer van de president wordt geregeld. Hij wordt rondgereden in de presidentiële limo, ook welthe beast genoemd. Dat stevig gepantserde voertuig is op zowat alle situaties voorbereid en heeft onder andere een bloedvoorraad van het bloedtype van de president in de koffer zitten. Verder zijn er twee Boeings die gebruikt worden als Air Force One, en een presidentiële helikopter om de president te vervoeren.

Bij zijn pensionering wordt goed voor de president gezorgd. Hij verdient dan nog 150.000 dollar per jaar. De First Lady moet het dan doen met 20.000 dollar per jaar.

http://www.vacature.com/blog/hoeveel-verdient-de-volgende-president-van-de-vs