Finland verkiest een exit uit de eurozone boven het betalen van de schulden van andere landen uit de muntunie. Dat zegt de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen in de Finse zakenkrant Kauppalehti.

“Finland heeft zich geëngageerd om lid te zijn van de eurozone en we vinden dat de euro voordelen geeft aan Finland. Finland zal echter niet tegen eender welke prijs vasthouden aan de euro. We staan klaar voor elk scenario, inclusief het opgeven van de Europese eenheidsmunt”, zegt Urpilainen in de krant.

“De collectieve verantwoordelijkheid voor de schulden en de risico’s van andere landen is niet hetgene waarop we ons moeten voorbereiden”, luidt het. Gisteren zei de minister al aan de krant Helsingin Sanomat dat Finland constructief is en de crisis wil helpen bezweren, maar “niet tegen gelijk welke prijs”.

Finland stelt zich al langer hard op in de zoektocht naar een oplossing voor de eurocrisis. Vorig jaar eiste én kreeg Helsinki al extra garanties van Athene in kader van het tweede reddingsplan voor Griekenland. Ook andere invloedrijke Europeanen roeren zich in de media over de toekomst van de euro. Zo heeft Europa volgens de voormalige Europese centrale bankier Jean-Claude Trichet een “quantumsprong” nodig inzake hervormingen, klonk het in het Duitse Handelsblatt.