Drie van de grootste extremistische organisaties in Afrika werken nauw met elkaar samen. Zij delen geld en explosieven en leiden samen plegers van aanslagen op. Daarvoor heeft de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afrika, generaal Carter Ham, gisteren in een lezing in Washington gewaarschuwd.

De drie organisaties waarop Ham doelde, zijn Boko Haram (actief in het noorden van Nigeria), de Somalische organisatie al-Shabaab en al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Zij vormen volgens de generaal op zichzelf al een gevaarlijke en zorgwekkende bedreiging, maar “wat mij echt zorgen baart, zijn de aanwijzingen dat de drie organisaties hun activiteiten proberen te coördineren en op elkaar af te stemmen”, zei de generaal.

De Verenigde Staten hebben vorige week drie vermeende leiders van Boko Haram tot buitenlandse terrorist verklaard, maar zij hebben niet de gehele groep op een zwarte lijst geplaatst om te voorkomen dat hij daaraan prestige ontleent. Boko Haram heeft vooral de aandacht getrokken met aanslagen op christenen in het overwegend door moslims bewoonde noorden en oosten van Nigeria.

Al-Shabaab wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Kenia. Vorig jaar eiste de beweging de verantwoordelijkheid op voor de moord op de Somalische minister van Binnenlandse Zaken, Abdi Shakur Sheikh Hassan. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb heeft onder meer westerlingen in het Sahelgebied ontvoerd en is actief in de drugshandel.