Ondanks de aanhoudende financieel-economische crisis, is het aantal dollarmiljonairs in de wereld afgelopen jaar nog met 0,8 procent toegenomen. In België steeg dat aantal zelfs nog sneller, zo blijkt uit het World Wealth Report van Capgemini en RBC Wealth.

 

De crisis lijkt het vermogen van de rijke mensen nauwelijks aan te tasten. Integendeel, het aantal dollarmiljonairs in de wereld bereikte in 2011 een recordniveau. Volgens het vandaag gepubliceerde World Wealth Report telt de wereld nu 11,0 miljoen mensen die – exclusief hun eerste woning – beschikken over een vermogen van één miljoen dollar of meer. In 2010 waren dat er nog 10,8 miljoen.

Deze dollarmiljonairs beschikken over een gezamenlijk vermogen van 42.000 miljard dollar, wat wel een slordige 700 miljard dollar minder is dan in 2010. Deze daling van het totale vermogen van de rijken doet zich nagenoeg overal ter wereld voor. Enkel het Midden-Oosten ontsnapt aan die trend.

In België steeg het aantal dollarmiljonairs afgelopen jaar overigens met 1,7 procent, van 75.600 tot 77.000. Naar schatting 1 procent daarvan, dus ongeveer 770 mensen, behoort tot de categorie van de “superrijken” met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar.

Opvallend is voorts dat Azië met 3,37 miljoen dollarmiljonairs voor het eerst het Noord-Amerikaanse continent (3,35 miljoen dollarmiljonairs) is voorbijgestoken als werelddeel met de meeste rijken. De Amerikaanse dollarmiljonairs vertegenwoordigen met 11.400 miljard dollar wel nog altijd een groter vermogen dan de Aziatische (10.700 miljard dollar).