De Brusselse politie heeft in metrostation Troon een charge uitgevoerd om een confrontatie tussen linkse tegenbetogers en militanten van het franstalig nationalistische Nation te vermijden. Er werden 30 administratieve aanhoudingen verricht. Nation nam daarvoor deel aan een manifestatie van de Parti Populaire (PP) tegen het “islamistisch fascisme”.

Rond 11 uur trok de groep van meer dan honderd betogers zich op gang vanaf het Koningsplein in de richting van het standbeeld van Leopold II op het Troonplein. Onderweg werden borden met opschriften als “Musulmans modérés bienvenues – Musulmans intégristes dehors” getoond.

De voorzitter van de Parti Populaire, Mischaël Modrikamen, verklaarde ontgoocheld te zijn dat er geen moslims meestapten om het moslimfundamentalisme in het openbaar te veroordelen. Hij veronderstelt dat ongeveer een derde van alle moslims in België gevoelig is aan deze fundamentalistische theorieën.

Op het Troonplein stelden de betogers zich in twee verschillende groepen op. Enerzijds waren er de sympathisanten en leden van de PP en anderzijds tientallenl Nation-aanhangers.

De tegenbetogers verzamelden op het Poelaertplein. Eenmaal ze de cameraploegen in de gaten kregen, probeerden ze via de Kleine Ring naar het Troonplein te trekken.

De politie trok op de Waterloolaan een cordon op ter hoogte van The Hotel, waarop de tegenbetogers rechtsomkeer maakten. Daarna nam een 30-tal tegenbetogers de metro naar halte Troon. Daar kwam het tot rellen.

Om een confrontatie te vermijden tussen de tegenbetogers en Nation-militanten werden er  30 administratieve aanhoudingen verricht. De aangehoudenen waren van linkse signatuur. Volgens de organisatoren van de illegale linkse tegenbetoging gebruikte de politie tijdens het optreden geweld en raakten drie van hen gewond.