In Dendermonde heeft de politie een jeugdbende opgerold die van hun vandalisme en terreur met hun gsm’s opnames maakten en de filmpjes en foto’s op het internet plaatsten.

Het gaat om tieners die zich de SBS-Armada doopten, naar de hoogbouwwijk Serbos in Dendermonde waar ze actief waren en ook wonen.

De achttienjarige bendeleider Youssef B.A. werd een tijd opgepakt, maar gisteren door de Dendermondse onderzoeksrechter onder bepaalde voorwaarden opnieuw vrijgelaten. 


De tieners van de SBS-Armada zaaiden terreur en maakten de buurt onveilig door molotovcocktails tegen muren te gooien, kranten of voetballen in brand te steken en met graffiti hun logo op muren te spuiten. In totaal wordt de schade in de sociale hoogbouwwijk op 40.000euro geschat.
 Wie voor de schade zal opdraaien is maar de vraag.


‘We kwamen de jongeren op het spoor na een aantal op het eerste gezicht banale feiten’, zegt de Dendermondse korpschef Paul Putteman. ‘Het aantal fietsdiefstallen was sinds begin dit jaar opmerkelijk gestegen. We konden enkele minderjarige daders identificeren, die naargelang het onderzoek vorderde steeds meer en meer feiten op hun kerfstok bleken te hebben. De jongens waren ook verantwoordelijk voor een groot aantal brandstichtingen, inbraken, diefstallen, afpersingen, vandalisme en graffiti in de stad. De teller staat al op meer dan honderd feiten. En daar komen nog steeds nieuwe zaken en namen bij. Onze mensen werken dag en nacht aan het onderzoek verder.’

,,Door de baldadigheden op het internet te plaatsen, vormde hun gedrag ook een slecht voorbeeld voor andere probleemjongeren in die buurt”, zegt parketwoordvoerder Theo Byl. Precies door het plaatsen van de filmpjes en foto’s op het internet konden ze door de politie wel snel worden geïdentificeerd. De bendeleden stelden zich erop voor als gangsta’s met als hobby voetballen en vechten. Op bevel van het gerecht is de webstek intussen van het internet gehaald.

Een groot aantal leden van de tienerbende kon het afgelopen weekend worden opgepakt. Het kopstuk werd meteen overgebracht naar een instelling. Twee anderen werden voorgeleid bij de jeugdrechter.

Het mag zeker gezegd worden : de Dendermonde speurders en politie leverden zeer goed werk !