Op het net vonden we onderstaand artikel terug. De Gazet van Antwerpen publiceerde reeds over de problemen in de Dendermondse Serboswijk.

Bron : Gazet van Antwerpen 13-04-2007

http://www.gva.be/regio-waas/dendermonde/jacht-op-sbs-armada-open.aspx 

——————————————————————————-

Jacht op SBS Armada open 

Een achttienjarige jongeman uit de Serboswijk in Dendermonde werd woensdag opgepakt door de politie. Hij wordt beschouwd als de leider van een jongerenbende, die vooral vernielingen aanricht in de wijk. Na verhoor werd Youssef B.A. onder strenge voorwaarden weer vrijgelaten.

SBS Armada. Het staat op speeltuigen gekrast, op muren geverfd, zelfs in de liften van blok 5 in de Serboswijk kun je er niet naast kijken. SBS Armada staat voor SerBoS Armada, en is de naam van een bende hangjongeren die de sfeer in de woonwijk verziekt.

Voertuigen bekrassen, kranten in brand steken, het gaat verder dan gewone deugnietenstreken. Veel verder. Een brandende voetbal door een plas benzine trappen, een brandfles naar een muur gooien: alles is goed om de verveling te verdrijven. Fier filmden de jongeren hun baldadigheden, en zetten ze de beelden op internet. Op YouTube, uiteraard, maar ook op andere webpagina’s kun je de lotgevallen van de bendeleden bekijken.

De bewoners van de wijk zijn al dat vandalengedoe beu, en ze staan niet alleen. Woonmaatschappij CV Volkswelzijn diende vorige week klacht in tegen de jongeren. De politie pakte woensdag Youssef B.A. op, omdat hij ervan wordt verdacht de grote aanstoker te zijn en hét voorbeeld voor de andere probleemjongeren in de omgeving.

De jongeman werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder strenge voorwaarden weer vrijgelaten. Het parket wil een signaal geven, duidelijk maken dat zulk gedrag niet wordt getolereerd. De vraag is maar of dat genoeg is. SBS Armada heeft alles van een heuse bende in wording. Een vijftienjarig lid poseert fier met bivakmuts op een contactsite, omschrijft zijn beroep als gangsta (manager) en heeft voetbal en vechten als hobby!

“Feit is dat de vernielingen van die gasten de bouwmaatschappij voorlopig al 10.000 euro hebben gekost”, zegt Theo Janssens, voorzitter van Volkswelzijn en schepen van Sociale Zaken in Dendermonde. “Voor de stad ramen we de kosten tot nog toe op 30.000 euro. Daarom zal ik op het volgende schepencollege ook vragen of de stad zich mee burgerlijke partij stelt, zodat we die kosten kunnen verhalen. Er zijn maar een paar jonge gasten die de boel verzieken. Hen moeten we duidelijk maken dat hun gedrag niet wordt getolereerd.”

Roel VAN HOFSTRAETEN