De OCMW’s willen niet langer de gaten in het federale asielbeleid opvullen. Dat stellen ze in een gezamenlijk standpunt. Er vond een onderhoud plaats met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

OCMW’s gaan niet bankroet door de hulp aan eigen volk maar door de ondraagbare steun aan vele asielzoekers.

“We kunnen niet aanvaarden dat men ons opdraagt zonder meer de gaten op te vullen in een opvangsysteem voor asielzoekers dat door de federale overheid wordt opgezet”, stellen de OCMW’s samen in een mededeling. “Zoals het nu in het regeerakkoord geformuleerd staat wordt de verantwoordelijkheid voor het tekort aan opvangplaatsen volledig naar de OCMW’s doorgeschoven.”

De Centra scharen zich wel achter de grote lijnen in het regeerakkoord. Ze zijn echter bezorgd over de wijze waarop dit zal worden uitgevoerd. “De procedures moeten kort zijn. Als de regering er niet in slaagt de behandelingstermijnen in te korten kan men opvangplaatsen blijven bijmaken.”

De OCMW’s wijzen erop dat de achterstand bij het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen ook nu nog blijft aangroeien. “Op 31 december 2011 waren er nog steeds meer dan 12.000 niet-toegewezen asielzoekers.” Die komen bij de OCMW’s aankloppen voor financiële steun.